Kontaktlencse vs. szemüveg

április 25, 2016
Amint ti is jól láthatjátok  a mostani bejegyezés ezúttal nem egy újabb animéről fog szólni. Természetesen a jövőben még várhatóak lesznek olyan jellegű bejegyzések is, de semmikép nem szeretném őket túlzásba vinni. Hiszen ez az oldal eleve nem egy anime/japán központú blognak készült. Viszont visszatérve az eredeti témához, a mai bejegyzésben a kontaktlencse és a szemüveg korrekt szembeállítását hoztam el nektek. Aki esetleg tépelődik azon, hogy vajon érdemes-e kontaktlencsébe beruháznia, annak talán ezzel a bejegyzéssel tudok segíteni.
Én személy szerint kábé olyan három éve hordok kontaktlencsét. Azelőtt értelemszerűen csak szemüveget viseltem, amiből volt és a mai napig van is egy pár. Alapiskola harmadik osztálya óta van rá szükségem, tehát bőven akad tapasztalatom. Bal szememre -4-es és jobb szememre -4,25-ös üveget hordok. Igen, rövidlátó vagyok, tehát távolra nem láttok jól. És a „távol” nálam olyan fél métertől kezdődik. De mégis miért váltottam annyi év után a kontaktlencsére? Több oka is volt. Egyrészt jobban érzem magamat a bőrömben, ha kontaktlencsét viselek és szerintem jobban is nézek ki szemüveg nélkül, bár vannak ismerőseim, akik ezzel nem értenek egyet. Másrészről pedig nekem sokkal kényelmesebb és úgy gondolom, hogy nagyobb szabadságot is biztosít. De most kezdődjék a harc:

Sport? – Gondolom egyértelmű mindenki számára, hogy miért kényelmesebb és jobb választás ilyen esetben a lencse. Nem kell attól aggódni, hogy futás közben lerepül rólad, vagy a fejedet találják el a labdával és kitörik az üveg. Vannak egynapos, eldobható lencsék is, amik abban merülnek ki, hogy nem kell őket tárolni. Tehát reggel felhelyezed majd este, mikor kiveszed el is dobhatod, sőt el kell, ezért hívják őket egynapos lencséknek. Ezek szerintem úszásra és hasonló vizes alkalmakra tökéletesek. Kétségek nélkül ezt a kört a kontaktlencse nyerte meg.

Látótér? – Én úgy tapasztaltam, hogy ha kontaktlencsét hordok, akkor jobban látok és értelemszerűen nagyobb, szélesebb a látóterem is. Nem maszatolódik össze, nem lesznek rajta karcolások, nem homályosodik be, ha esetleg a hidegből bemész a meleg házba …stb. Azonban a lencse meg tud sérülni, ezt én eddig mindig megéreztem, amint a szemembe raktam elkezdett szúrni, és ilyenkor természetesen egyenest a kukában landolt. Ez több ok is kiválthatja. Talán öreg már vagy eleve hibás a termék, mert sajnos ez is előfordulhat.

Kényelem? – Sokan szokták kérdezni tőlem, szinte mindenki, hogy nem-e kényelmetlen, érzem-e, hogy a szememen van. És én ezekre a kérdésekre mindig ugyanazt a választ adom, hogy nem. Abszolút nem zavar, és nem is érzem, hogy valami a szememre rá lenne tapadva. Ha esetleg mégis, akkor az azt jelenti, hogy már öreg és ideje lenne lecserélni. Számomra már nem is esik nehezemre feltenni sem. Maga az egész folyamat, a kézmosást leszámítva, másodpercek kérdése. Eleinte még a kezdetek kezdetekor persze nem így volt. Akkor megszenvedtem vele, mire sikerült rendesen felraknom. Akkor eleinte csak egynapos lencséket használtam, tehát eldobhatóakat. De hamar belejöttem és utána már jöettek a havi lencsék is.

Higénia? – No, ez már egy kényesebb kérdés. Itt az egyértelmű győztes a szemüveg. Hiszen azzal nem igen kell semmit sem csinálni ilyen téren. Oké, néha megtörölgetted, de a kontaktlencséhez szükséges procedúrákhoz képest ez semmi. De nem kell megijedni, mert a lencsékkel sem kell sokat megszenvedni, csak be kell tartani bizonyos szabályokat. Ilyen például a berakása/kivétele előtti alapos kézmosás, tiszta tok, amit pedig mindig újra kell tölteni friss kontaktlencsevízzel.

Alvás? – Itt ismét a szemüveg győzedelmeskedik. Sokan alszanak kontaktlencsében, pedig elvileg nem szabadna. Én legalábbis nem teszem. Egyszer véletlenül mégis sikerült. Suli után, délután, bedőltem az ágyba és valójában nem terveztem, de elaludtam egy órácskára vagy talán volt az kettő is. Eléggé kiszáradt a szemem és kicsit nehézkesebben is szedtem ki a lencséket, mivel jobban rá voltak cuppanva a szememre. Pedig csak 2 óráig voltak csukva. El se tudom képzelni, hogy egyesek, hogy képesek napokig bent hagyni. Másrészről nem csak kényelmetlen, de veszélyes is. Komoly szemfertőzést lehet ettől kapni, ami már nem  vicc.

Dióhéjban, mindent összegezve ez lett volna az én kis véleménysorozatom. Mellesleg szerintem ez is eléggé személyfüggő, hogy most kinek melyik jön be, a szemüveg vagy pedig a kontaktlencse. Én csak leírtam a prókat, kontrákat, és hátha ezzel valakinek tudtam segíteni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.