The Shape of Voice

október 30, 2017

Most egy igazán különleges anime ajánlóval érkeztem, ami részben azért is érdekes, legalábbis számomra, mert nem egy tipikus, részenként 20-25 perces sorozatról van szó, hanem egy 130 perces filmről. Eredeti címe Koe no Katachi.

Főként Shouya Ishida szemszögéből figyelhetjük meg a történéseket, amik még az alapiskolán kezdődtek. Akkoriban Ishida egy igazi bajkeverő volt. A szokványos alapiskolások életét élte, sok-sok baráttal körül véve magát. Majd az osztály életébe belecsöppen egy új diáklány, Nishimiya Shouko személyében, aki egy kicsit más mint a többiek, mert siket. Egy füzeten keresztül próbál meg kommunikálni az osztálytársaival. Eleinte még kíváncsiak a többiek, de később, a félénk, hallássérült lányból, hamar céltábla válik és elkezdik társai bántalmazni, többek között Shouya Ishida is. A film középiskolás korukban bontakozik ki, mikor már alapiskola óta sok minden megváltozott. Ishida helyre szeretné tenni mindazt, amiért felelős, hisz végül a saját bőrén kellett megtapasztalnia mindazt, amit Shoukonak.



anime, gif, and anime landscape képNagy hatással volt rám. Egy olyan fontos témát dolgozz fel, mint a sikanéria, amiről szerencsére egyre több szó esik, de szerintem még mindig nem elég. Ishida óriási jellemfejlődésének lehetünk szemtanúi, akinek érzései erősen átjönnek a képernyőn keresztül is. Nishimiya pedig egy igazi angyal, aki igyekszik erősnek maradni az élet minden kegyetlen megpróbáltatása ellenére is. A többi szereplő karaktere is nagyon jól kidolgozott és szinte mind fontos szerepet töltenek be. Egyikőjük sem elhanyagolható.  Fantasztikusan felépített cselekménye van. Bár valójában ez egy mangából készült animefilm, de így is tökéletes. A látványvilága pedig nagyon kellemes. Rengeteg, szinte szemet gyönyörgető pillanatot varázsoltak bele, ennek köszönhetően is igazán hangulatosra sikeredett.

INNENTŐL SPOLEIR VESZÉLY ÁLL FENN
Az én személyes kedvencem Ishida. Érdekes elgondolás volt a szerzőtől, a bántalmazóból lett áldozat, mert még így is megesik rajta a szíved. Onnantól kezdve, hogy osztálytársai nem álltak ki mellette, pedig ugyanúgy sárosak voltak az egészben pont, mint ő, fordult a kocka, és egészen középiskoláig már őt is ugyanúgy bántották az iskolában. Mikor már 18 évesek lettek, úgy szurkultam Ishidának, hogy sikerüljön beszélnie Shouko-val és hogy összejöjjenek. Ami azért is furcsa, mert elsőre nem az a gondolata támad az embernek, hogy majd a lány pont azzal jön össze, aki bántalmazta kiskorukban. De hát Shouko még ugyanabba az iskolába járt, mikor már nem csak ő volt az egyetlen gyenge láncszem. És az annyira megrázkodtató jelenet volt, mikor a kicsi Shouko törölte le Ishida padját, mert a többiek mocskos dolgokat írtak rá. 

Így leírva elég hülyén hangzik, de egyszerűen ezt a filmet meg kell nézni, hogy teljes mértékben megértsük, milyen érzés is lehet ilyen dolgokat átélni. De nem csak a sikanériáról szól, hanem elsősorban arról, hogy mennyire tönkre tudja tenni ez mások életét. Milyen hatással van rájuk és hogy akár a következmények végzetesek is lehetnek. Persze meg kell tanulni erősnek maradni és tudni megbocsájtani. Mert mind követünk el hibákat, de nem muszáj, hogy azok határozzanak meg minket. Használjuk őket tanulságnak és építezzünk belőlük. Mert az ember nem csak mások által sérül, hanem lehet, a sok stressz és megpróbáltatás után, sajnos gyakran saját magát kezdi rombolni.

Igazából bárkinek ajánlom. Egy 12-es karikát mindenképp elbír, mert kicsit komolyabban dolgozza fel a témát, de túl erős jeleneteket azért nem tartalmaz.

Ritkán szoktam max pontot adni, de ebben az animében, egyszerűen nem találok semmi kivetnivalót. Szóval nekem 10/10



Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.